:::: MENU ::::

Hoşçakal Eşya Kütüphanesi

Yaklaşık 4 yıl önce, ‘Türkiye’de şehirlerde unutulmaya başlayan paylaşım kültürünü yeniden canlandırmak için’ yola çıktık. Bu yolculukta Eşya Kütüphanesi’ni, tek sayfalık bir prototip ve hayalden 4000’den fazla kişinin kullandığı bir online platforma ve gerçeğe dönüştürdük. Dört sene tam anlamıyla okul oldu bizim için, zorlu ancak bir o kadar öğretici bir okul. Türkiye’de Gezi’nin ve diğer pek çok oluşumun da katkılarıyla, paylaşım kültürü sadece canlanmakla kalmadı, paylaşım ekonomisi olarak konuşulmaya başlandı. Biz Bilgi Genç Sosyal Girişimci Ödülleri ve Laureate Global Fellows gibi ulusal ve uluslararası ödüller alırken, projelerimiz Teknogirişim Sermayesi gibi destekler aldı. Etrafımız hem bize ilham veren, hem de hayallerimize ortak olan kişilerle doldu taştı.

Eşya Kütüphanesi ile başladığımız yola, iklim değişikliği ile eşyaların bağlantısını kuran CO2 ve eşya paylaşımı ile yaratıcıların desteklenmesini sağlayan DönmeDolap ile devam ettik. Hayallerimiz gerçekleştikçe hedeflerimiz büyüdü ve yeni hayallerin kapıları açıldı önümüzde. Ekip olarak farklı yerlere dağıldık, belki dilediğimizce ilgilenemedik belki de Türkiye’de ödünç alıp vermenin henüz zamanı gelmemişti. Sonuç olarak Eşya Kütüphanesi çeşitli yollar denememize rağmen, hayalimizdeki kullanım oranına ve sıklığına erişemedi. Uzun süre düşündükten sonra ekip olarak Eşya Kütüphanesi’nin bildiğimiz hali ile zamanının dolduğuna karar verdik. Bir yanda ilk girişimimizi sonlandırmanın hüznü, diğer yanda yeni yollara düşmenin heyecanı ile Eşya Kütüphanesi’nin operasyonlarını sonlandırıyoruz.

Ancak biz bir yere gitmiyoruz, yolculuğumuz bundan sonra Ortak Yaratım çatısı altında devam edecek. Eşya Kütüphanesi’nden edindiğimiz bilgi ve tecrübeleri yeni işlerimize aktararak yeni dünya vizyonunu ve hayallerimizi sizlerle paylaşıyor olacağız.

Bugüne dek Eşya Kütüphanesi’ni kullanan, geliştiren, destekleyen herkese inancı, emeği ve cesareti için kocaman teşekkürler! İnancınız ve desteğiniz olmadan bu yolda ilerlememiz mümkün değildi.  İyi ki varsınız!

Teknik konulara gelecek olursak:

  • Eşya Kütüphanesi’nin mevcut sunucusu 8 Kasım 2016 tarihinde kapanacak. Eğer ödünç verdiğiniz ya da aldığınız bir eşya varsa, iletişim bilgilerinizi (e-posta ve telefon) değiş tokuş etmeyi unutmayın.
  • Eşya Kütüphanesi yazılımını biz ekip olarak geliştirmeye devam etmeyeceğiz. Geliştirmek isteyenler için kodumuz Github’ta durmaya devam edecek. Github erişilebilir olduğu sürece.
  • 8 Kasım’a kadar bilgi@esyakutuphanesi.com adresine gelen Eşya Kütüphanesi ile ilgili soru ve sorunlarınıza öncelikli cevap vereceğiz.

Eşya Kütüphanesi’ne alternatif arayanlar, Bumerangla‘yı ve İhtiyaç Haritası‘nı bugün kullanmaya başlayabilir, Givin‘e ve Sosyal Gardırop‘a ise hoşgeldin diyerek takip etmeye başlayabilirsiniz. Paylaşa paylaşa gelişecek değişeceğiz!


Bir Başka İmecefon Macerası

Geçen sene sonbahar başındaki kampımızda imecefon (kitlesel fonlama) yapmaya ve ihtiyacımız olan finansal desteği topluluktan istemeye karar verdik. Mayıs itibariyle Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının teknogirişim desteği mayıs bittiği için kurulmuş şirketin masraflarını çeşitli yollarla (eş, dost ve başka işler) karşılamaya başlamıştık. İmecefona karar verdikten sonra aklımıza takıldı: Hangi platformda fon aramalıyız? Hangi amaçla, hangi işimiz için ve ne boyutta bir destek istenebilir? Bu yazıda, 8 Mart’ta Fongogo’da başladığımız ve 23 Nisan’da görünürde 20.270 TL toplayarak tamamladığımız imecefon maceramızı bu üç soruya yanıt vererek anlatacağım. Continue Reading


Korkudan Cesarete

11 Mart Notu: Bu yazı şu anda Fongogo’da devam eden destek çağrısı yapılmadan önce, hazırlıklar sürerken yazıldı. Kısacası istemek bazen korkutucu olabiliyor ve cesaretli zamanları hatırlamak güzel bir şey.

İnkar

Çok feci bir karın ağrısı. Acaba hasta mı oluyorum? Ya yarın hasta olursam? Olamam, hayır! Neyin ağrısı bu? Başım da başladı. Çok yorgunum. Bitkinim. Bittim. Canım hiçbir şey yapmak istemiyor. Kızlara haber vereyim de buluşmayalım. Çıkmayayım hiçbir yere. Halim yok. Yarın ne yapacağım bilmiyorum… Continue Reading


2015’e Teşekkür

İstanbul’a gittiğimde sık sık evinde kaldığım bir arkadaşım, Burcu, geçenlerde bana ‘Bu ara çok seyahat ettin. Öğrendiklerini paylaşman gerek.’ dedi. Haklı. 2015’in neredeyse yarısında yollarda, evimden uzaktaydım. 8 farklı ülkede, 10’dan fazla farklı toplulukla, aktivistler, sosyal girişimciler, koro şefleri, yazarlar, sanatçılar, genç, yaşlı, kadın, erkek, bir çok ülkeden bir çok kişi ile beraberdim. Benim için oldukça dolu, zor, ama bir o kadar da güzel bir yıldı.

2013 ve 2014’ün sonunda, geçmiş yılda neler başardığımı ve bir sonraki yılda neleri hedeflediğimi yazmıştım. Ancak farkettim ki çok hedef-odaklı birisi değilim. Bu sefer, geçen yıl öğrendiğim ve bu yıl hatırlamak istediklerimi yazmaya karar verdim. Continue Reading



Zincirleme Mutluluklar

Yaz sonunda Eşya Kütüphanesi ekibi olarak yeni bir işe giriştik: http://oyun.esyakutuphanesi.com/ Çok basit ihtiyaçlardan çıktı bu hayal, iş, yeni aşk, EŞK (Eşya Kütüphanesi ekibinden çıkanlara verdiğimiz isim):

  1. Halen evimizde kullanmadığımız, öylece duran eşyalar var. Pek çoğu birilerinden bize hediye edilmiş, hiç kullanılmamış, verilmeye kıyılamamış…
  2. Bizim gibi yaratıcı insanların sundukları armağanlar varolan sistemde maddi karşılık bulamayabiliyor. Bir yandan finansal ihtiyaçlar devam ediyor. Yazarlar, çizerler, sanatçılar, sosyal girişimciler, girişimciler, şifacılar, dansçılar, besteciler, şairler… Armağanlarıyla yaratma aşkıyla tutuşan pek çok kişi için durumun aynı olduğunu gördük.

Biz de birleştirdik bu iki ihtiyacı üçlü bir pazaryeri düşlüyoruz şimdi. Hem yüzyüze hem de online… Yaratıcı sosyal bir topluluk, hatta ekonomi. Continue Reading


Bahar’ın KonMari Macerası

Belli bir yaşa geldiğimizde bazı şeyleri bildiğimiz kabul edilir; mesela yazım kuralları ve noktalama işaretleri üniversitede artık öğretilmez. Yemek yapmayı, ortalığı toplamayı, bize neyin yakışıp yakışmadığını, neyin ederinden az ya da fazla satılıp satılmadığını hepsini biliyormuşçasına karar verdiğimiz varsayılır. Bu varsayımlar, bütün şartların insanların rasyonel olduğu varsayımına dayalı olduğu ekonomi biliminde kulağa normal gelebilir. Ama bunlar sadece bu kurala uyanlar için değil uymayanların da kabul ettiği bir gerçek gibi ve hayatı kimimiz için zorlaştırabiliyor. Eğer nasıl yapılacağını hiç öğrenmediyseniz evinizi düzgün ve temiz tutabilir misiniz? İhtiyacınız olan ve olmayan şeyleri ayırt edip içinizde şüphe olmadan ya da geriye bakmadan karar verebilir misiniz? Continue Reading


ChangemakerXchange – Anlatılmaz yaşanır

Geçtiğimiz hafta Ashoka’nın 2012’den beri düzenlediği ve Robert Bosch Vakfı’nın desteklediği ChangemakerXchange’e katıldım, döndüğümden beri nasıl kelimelere dökebileceğimi düşünüyorum. Dört gün boyunca çeşitli ülkelerden 23 kişi ile birlikteydik ve evlerimize döndüğümüzden beri devam ettirdiğimiz iletişimde fark ediyorum ki bu hisleri anlatamamakta yalnız değilim. Yine de deneyeceğim.  Continue Reading


İstanbul Paylaşım Haritası

Paylaşım haritası fikri ilk Zumbara ile aklımıza düştü, Gezi sonrası İstanbul’un farklı yerlerinde olan takas pazarlarını ve diğer etkinlikleri takip edebilmemiz için herkese açık bir harita yaratmışlardı. Aradan zaman geçti, Shareable‘dan bir çağrı geldi: bir günlük bir etkinlikle bulunduğumuz şehrin paylaşım haritasını çıkarmaya davet ediyorlardı, dünyadaki pek çok şehirle aynı anda! Çok çekici ve eğlenceli gözüküyordu, ama o zamanlar böyle bir organizasyona gücümüz yetmez dediğimiz için düzenlemeye el atmadık… 2015’te her ay düzenli buluşmalara niyet edince ‘İstanbul paylaşım haritası’ fikri bizi yeniden dürtmeye başladı. Biz de 2 Mayıs’ta TAK’ta yarım günlük bir buluşma ile haritamızı çıkardık, ta daaaaa! Continue Reading


Eşya Kütüphanesi büyüyor!

Evet büyüyoruz… Aslında büyümek değil hedefimiz, işe yaramak, halihazırda varolan ama unutulan paylaşım kültürümüzü hatırlatmak. Ama büyümek de büyülü ve güzel geliyor ne yalan söyleyelim. Bizim için büyümek daha çok destek ve devam etmek demek, beraber, gittikçe güzelleşerek! Büyümemize yardım eden tüm güzel yüreklere teşekkürlerimizle!

infografik


Sayfalar:12345