Yaklaşık 4 yıl önce, ‘Türkiye’de şehirlerde unutulmaya başlayan paylaşım kültürünü yeniden canlandırmak için’ yola çıktık. Bu yolculukta Eşya Kütüphanesi’ni, tek sayfalık bir prototip ve hayalden 4000’den fazla kişinin kullandığı bir online platforma ve gerçeğe dönüştürdük. Dört sene tam anlamıyla okul oldu bizim için, zorlu ancak bir o kadar öğretici bir okul. Türkiye’de Gezi’nin ve diğer pek çok oluşumun da katkılarıyla, paylaşım kültürü sadece canlanmakla kalmadı, paylaşım ekonomisi olarak konuşulmaya başlandı. Biz Bilgi Genç Sosyal Girişimci Ödülleri ve Laureate Global Fellows gibi ulusal ve uluslararası ödüller alırken, projelerimiz Teknogirişim Sermayesi gibi destekler aldı. Etrafımız hem bize ilham veren, hem de hayallerimize ortak olan kişilerle doldu taştı.
Eşya Kütüphanesi ile başladığımız yola, iklim değişikliği ile eşyaların bağlantısını kuran CO2 ve eşya paylaşımı ile yaratıcıların desteklenmesini sağlayan DönmeDolap ile devam ettik. Hayallerimiz gerçekleştikçe hedeflerimiz büyüdü ve yeni hayallerin kapıları açıldı önümüzde. Ekip olarak farklı yerlere dağıldık, belki dilediğimizce ilgilenemedik belki de Türkiye’de ödünç alıp vermenin henüz zamanı gelmemişti. Sonuç olarak Eşya Kütüphanesi çeşitli yollar denememize rağmen, hayalimizdeki kullanım oranına ve sıklığına erişemedi. Uzun süre düşündükten sonra ekip olarak Eşya Kütüphanesi’nin bildiğimiz hali ile zamanının dolduğuna karar verdik. Bir yanda ilk girişimimizi sonlandırmanın hüznü, diğer yanda yeni yollara düşmenin heyecanı ile Eşya Kütüphanesi’nin operasyonlarını sonlandırıyoruz.
Ancak biz bir yere gitmiyoruz, yolculuğumuz bundan sonra Ortak Yaratım çatısı altında devam edecek. Eşya Kütüphanesi’nden edindiğimiz bilgi ve tecrübeleri yeni işlerimize aktararak yeni dünya vizyonunu ve hayallerimizi sizlerle paylaşıyor olacağız.
Bugüne dek Eşya Kütüphanesi’ni kullanan, geliştiren, destekleyen herkese inancı, emeği ve cesareti için kocaman teşekkürler! İnancınız ve desteğiniz olmadan bu yolda ilerlememiz mümkün değildi. İyi ki varsınız!
Teknik konulara gelecek olursak:
- Eşya Kütüphanesi’nin mevcut sunucusu 8 Kasım 2016 tarihinde kapanacak. Eğer ödünç verdiğiniz ya da aldığınız bir eşya varsa, iletişim bilgilerinizi (e-posta ve telefon) değiş tokuş etmeyi unutmayın.
- Eşya Kütüphanesi yazılımını biz ekip olarak geliştirmeye devam etmeyeceğiz. Geliştirmek isteyenler için kodumuz Github’ta durmaya devam edecek. Github erişilebilir olduğu sürece.
- 8 Kasım’a kadar bilgi@esyakutuphanesi.com adresine gelen Eşya Kütüphanesi ile ilgili soru ve sorunlarınıza öncelikli cevap vereceğiz.
Eşya Kütüphanesi’ne alternatif arayanlar, Bumerangla‘yı ve İhtiyaç Haritası‘nı bugün kullanmaya başlayabilir, Givin‘e ve Sosyal Gardırop‘a ise hoşgeldin diyerek takip etmeye başlayabilirsiniz. Paylaşa paylaşa gelişecek değişeceğiz!
Girişiminizi uzaktan da olsa izlemeye çalıştım. Heyecanlandım. Türkiye’min gençleri göremeyeceğim gelecek günler için umut verdi.
Sağlıcakla kalın.
Altoş
Merhaba, Ben kadir Üniversiteye ilk başladığım zamanlardı sizi keşfetmem Siteniz projenizi beğenerek takip ediyordum. Fakat genel olarak inovasyon ve sosyal medyada eşyakütüphanesinden insanların haberi yoktu. Türkiye’de herkes dayanışma ve yardımlaşmayı sever. Eksikleri tamamlar. Demek ki internet ortamında bu olmuyor. Ya da dediğiniz gibi Türkiye buna hazır değil. Yeni internet platformunuz için sizi takip edeceğim. Kalın Sağlıkcakla.
Bu platformu sahipsiz bıraktığım için utanç duyuyorum.
Bence ekşi sözlükte bir başlık açılsın bu konuyla ilgili, insanların duyarsız kalmayacağını düşünüyorum
Çok sevdiğim bir fikirdi. Site çok aktif değildi ama ben çok seviyordum. 2 tane paylaşımda bulunmuştum. Umarım tekrar dönersiniz, geliştirmiş bir şekilde.