:::: MENU ::::

İmecefon nedir, ne işe yarar?

Eşya Kütüphanesi için ilk imecefon (“crowdfunding”) kampanyamızı FonlaBeni adlı platformda iki hafta önce başlattık. Hızlıca hedefimize ulaştık ama fark ettik ki ufak bir şeyi unutmuşuz:

İmecefon nedir?

İmecefon (kitle fonlaması) herhangi bir projeyi gerçekleştirebilmek için gereken finansmanı imece usulü toplamak üzere internet yoluyla, çoğunlukla bu konuda özelleşmiş bir platform aracılığı ile bir kampanya başlatarak toplamak anlamına gelir. Aile, arkadaş ile başlayan ve gittikçe genişleyen çemberleri hedef alan bu fonlama tipi, projenin başlangıcında büyük kurumların kararını beklemek, yatırım peşinde koşmak yerine ya da kitlenizin gücünü ölçmek için kullanılabilir. “Eee ama bağıştan farkı ne?” derseniz, destek olan kişilere, destek oldukları miktara bağlı olarak çeşitli hediyeler sunulması, imecefonu bağıştan ayıran faktörlerden biridir.

Daha fazla bilgi edinmek isterseniz bu perşembe (23 Ocak) saat 14:00’te Minerva Han’da TÜSEV, Fongogo, Biayda ve C@rma ile birlikte, imecefonun tanıtıldığı bir panel ve deneyim paylaşımı etkinliği düzenliyor. Bu konuda uzmanlaşmış pek çok kişiyi bir araya getirecek paneli kaçırmamanızı tavsiye ederiz.

Neden biz imecefonu tercih ettik?

Hemen her girişimin para kazanmadan ya da kara geçmeden, kaynak tükettiği bir dönem oluyor. Genellikle sosyal girişimler için bu süre biraz daha uzun, çünkü değişim zaman istiyor. Türkiye’de bir sosyal girişimin kaynak bulabileceği yerler biraz kısıtlı. Biz bugüne kadar hibelerden (Sosyal Değişim Lab‘dan) ve ödüllerden yararlandık (Bilgi Genç Sosyal Girişimci Ödülleri‘nden). Önümüzdeki yıl destek için başvurduğumuz başka yerler de mevcut, Teknogirişim ve Echoing Green gibi.

Tabii bir girişim, sosyal olsun olmasın, yatırım alarak da yoluna devam edebilir. Ancak finansal hedeflerin yanında, bazen ötesinde, sosyal faydayı da gözeten etki yatırımı maalesef henüz Türkiye’de mevcut değil. Galiba bunun için biraz daha zamana ihtiyacımız var. Buna ek olarak, işi bilen girişimci arkadaşlarımızdan “Ne kadar uzun süre kendi ayaklarınız üzerinde bağımsız durursanız ve yatırımcıya ne kadar geç giderseniz o kadar iyi.” sözünü de duyunca yatırım arayışımızı bilinçli olarak erteledik.

Bizce imecefon aile ve yakın çevreden destek almakla, faydalanıcılara ulaşma arasında bir yerlerde. Bu yüzden finansal sürdürülebilirliğimiz için bir sonraki adımda imecefonla faydalanıcılarımıza yaklaşmaya karar verdik.

İlk günden itibaren pek çok kez “Sizin banka hesabınıza yollasak daha iyi olmaz mı? Neden komisyon vereceksiniz ki?” soruları ile karşılaştık. Evet elden de toplayabilirdik bu parayı. Ancak bizimkisi biraz da gönül işi. Yeni dünyanın fon mecrası olarak gördüğümüz aracın Türkiye’de de gelişmesini istiyoruz ve bu ancak bizlerinin bu platformları kullanması ile gerçekleşecek.

Nasıl destek olabilirsiniz?

İmecefona girişme sebebimiz olan The Happy Startup School‘a katılabilmemiz için gereken miktarı topladık, ancak kampanyamızın bitmesine 2 hafta daha var! Kampanyamıza, hediyelerimize ve güncellememize bakarak, önümüzdeki günlerde neler yapmayı planlıyoruz görebilirsiniz.

İmecefon Klavuz


2 Comments

So, what do you think ?