:::: MENU ::::

Yaşayarak Öğrenme – İmecefon

İmecefon nedir, ne işe yarar daha önce anlatmıştık. İlk kampanyamızın başarı ile tamamlanmasının ardından bu sefer de ilk imecefon tecrübemizle yeni öğrendiklerimizi paylaşıyoruz… 

Çok sevdik!

Tabii ki de kampanyayı oluştururken duyurduktan 2 saat sonra hedefimize ulaşmayı beklemiyorduk. Ama oldu!

Beklediğimiz gibi en büyük destek ailelerimizden geldi. Bir seneden sonra hala “bırak şu işin peşini, doğru düzgün maaşını kazanacağın bir iş bul” demeyen ailelerimiz olduğu için oldukça şanslıyız.

Bir de Eşya Kütüphanesi kullanıcıları var. Rüyasında bizi görüp ertesi gün imecefona katılan da vardı, birbirlerinden ödünç eşya olarak para alıp, geri ödemesini “The Happy Startup School Fonu”na yapmaya karar verenler de. Biz ne zaman topluluğa kapımızı açsak içeri süper hikayeler giriyor, bu sefer de aynen öyle oldu. Destek verenlere, hikayelerini bizle paylaşanlara tekrar teşekkürler!

Öğrendik ki…

Aynı dili konuşmak: Kampanyayı yürüteceğimiz platform ile fikir ve vizyonlarımızın uyuşması, kampanya sırasında derdimizi anlatabilmemiz açısından önemliydi. Bu sebeple başlamadan önce platformu yürüten ekibi elimizden geldiğince tanımaya çalıştık. FonlaBeni ile rahat, keyifli ve hızlı cevap aldığımız bir iletişimimiz oldu. Günün farklı saatlerinde kendilerine yönelttiğimiz istekleri yılmadan cevaplandırdıkları için tekrar tüm ekibe teşekkürler!

Duyurular: İmecefon platformunun bize, proje sahiplerine, ve destekleyicilere düzenli ancak can sıkmayacak miktarda e-bülten gönderimi yapması, kampanyanın başarısı açısından önemli. FonlaBeni mevcut sistem duyuruları konusunda henüz çok yeterli değil ancak bu geribildirimlerle kendini geliştirecektir diye umuyoruz. Henüz birlikte proje yürütmemiş olmakla birlikte, destekleyici olarak Fongogo‘nun duyurularını başarılı bulduğumuzu belirtelim.

Destekçilere giden gönderimler: Kampanyaya destek verildiğini öğrenmek, destekçiler açısından mutluluk verici olmakla birlikte her destek sonrası aynı “bu proje desteklendi” e-postasını üstüste almak pek hoş bir durum değil. Platformun e-posta içeriğine “bu bildirimleri almak istemiyorum” gibi bir seçenek eklemesi, destekçilerin bu e-postaları spam olarak görmemelerini sağlayacaktır. FonlaBeni e-posta ayarlarını değiştirmezse korkarız ki bir gün spam’e düşme olasılıkları yüksek.

Sistem üzerinde yapılabilecek işlemler: Destekleyenlerin listesini  güncel olarak platformda görmek, güncelleme yapınca ya da bir duyurumuz olduğunda destekçilere e-posta gönderebilmek bizim için kolaylık olurdu. Şu anda FonlaBeni’de bu özellikler bulunmamakta. Biayda ve Fongogo’da kampanya yürütmediğimiz için de var mı yok mu bilmiyoruz. Bildiğimiz tek şey bir sonraki sefere kampanyaya girişmeden önce bunları sorgulayacağımız.

Kesintiler beklediğimizden fazla…

Bilgi Genç Sosyal Girişimci Ödülleri finalist kampında imecefon üzerine yapılan panelde platformların ortak cümlesi “En karlı herhalükarda Paypal” idi. Projeden elde ettiğimiz miktar üzerinden yapılan kesintilere bakınca ne demek istediklerini anladık:

İmecefonla toplanan 1865 TL
FonlaBeni bedeli 167,85 TL  – Toplanan miktarın %9’u
PayPal – 1. kesinti 73,31 TL  – Toplanan miktarın %3,4’ü (63,41 TL) + Her destek için 45 kuruş (0,45×22=9,9 TL)
PayPal hesabımıza aktarılan 1623,84 TL
PayPal – 2. kesinti 55,66 TL  – Aktarılacak miktarın %3,43’ü
Banka hesabımıza aktarılan 1568,18 TL

FonlaBeni, kampanyanın başarılı olması durumunda alacakları ücretin toplanan paranın %9’u olacağını belirtiyor. Ancak PayPal mecburen kullanıldığı için, PayPal’ın aldığı ücretleri de açıklıkla yazmak gerek. Bu noktada tüm platformların yakında daha açık ve şeffaf olmalarını umuyoruz (Biayda ve Fongogo‘nun ücretlerle ilgili sayfalarına da göz atabilirsiniz) Belki Türkiye’de sektörü geliştirmek adına bu ücretleri düşürebilecek alternatif yöntemler de geliştirilebilir. FonlaBeni şimdilik çözümü sevdikleri projeleri kişisel olarak desteklemekte bulmuş. Bizi ekiplerinden 5 ayrı kişi toplamda 125 TL ile desteklediler. Ancak Indiegogo’nun %3-4 oranında komisyon aldığını düşünürsek, daha kalıcı çözümler üretmekte fayda var.

Sonuç olarak ilk imecefon tecrübemizden çok mutluyuz. İnanıyoruz ki bizim gibi deneyenlerle beraber bu alan da Türkiye’de hızla gelişecek ve bahsettiğimiz ufak pürüzler çok yakında ortadan kalkacak. Hemen şimdi denemek isteyenler için bizden iki güzel proje tavsiyesi ile bitirelim: SineMasal ve Askıda Kitap. Keyifli fonlamalar!


One Comment

So, what do you think ?