Rahim-Kalp Yolu

en karanlık gecelerde durmak, bakmak, dinlemek ve bildiğimizi hatırlamak için

Kitaplığımda ya da televizyonumda canlı bir arketip bulamam. Onu ancak kendimde bulabilirim; ortak karanlığın kalbinde yatan bireysellik çekirdeğinde. Ancak birey kalkıp pencereye gidebilir ve perdeleri açıp karanlığa bakabilir.

Bazen bunu yapmak için büyük cesaret gerekir. Perdeyi açtığımızda, gecenin içinde ne olduğunu bilemezsiniz. Belki yıldızlar, belki ejderhalar, belki de gizli polis. Belki Tanrı’nın inayeti, belki ölüm korkusu. Hepsi oradadırlar. Hepimiz için.

Ursula K. Le Guin

Kadınlar Rüyalar Ejderhalar

Gözlerimiz geceleri gün ışığında asla göremeyeceğimiz başka renkler görür. Kulaklarımız sessizlikte bir başka duyar. Rahim-Kalp Yolu, en karanlık gecelerde durmak, bakmak, dinlemek ve bildiğimizi hatırlamak için açılıyor. 

Hindistan’da oluşturulan Kalp (HeArt) çemberlerinden ilhamla, niyetimiz sanatla oynayarak, kendimizle ve birbirimizle daha derin bağlar kurduğumuz güvenli alanlar inşa etmek.

Tarot kartları, arketipler ve kahramanın yolculuğu, müzikten sinemaya, kişisel gelişimden reklamcılığa, bugüne kadar dünyanın pek çok yerinde, pek çok kişi ve kurum tarafından kullanıldı. Peki kadın kahramanın yolculuğu bugünlerde nasıl gidiyor? Yolda ayağımıza takılan yerler var mı? Ya da çok sevip sıkıca tutup bırakmadığımız arketipler, roller, görevler? Kadın olmamızın yolculuğumuza etkisi ve katkısı ne?

Her birimiz kendi hayatımızın kahramanı olarak yolculuğumuza devam ederken, gelin yeniaylarda birlik’te mola verip, pencerelerimizi açıp içeriyi havalandıralım.

Derin Bağ Kurma

Kahramanın yolculuğundaki adımlar, Tarot’un 22 majör arkanası ile temsil edilir. Bu adımları takip ederek kolektif bilinçdışına bağlanabiliriz. Arketipler üzerinde derinleşerek, düşünce ve davranışlarımızın altında yatan olguların sebeplerini görmeye başlayabiliriz. Böylece arketipler dünyası kendimizi tanımamıza vesile olur.

Bilinmeyenin Farkında Olma

Arketiplerin hem aydınlık hem de karanlık tarafları vardır. Özellikle arketiplerin karanlık tarafları ile karşılaşmak, farkında olmadığımız, unuttuğumuz, bastırdığımız, gölgede bıraktığımız parçalarımızı görünür kılabilir. Onlarla karşılaşıp tanıma ve bütünleşme hali, kaybettiğimiz hayat enerjimizin parçalarını yeniden bir araya getirmekte yardımcı olabilir.

Spiritüel Büyüme

Her bir arketipin kendine özgü armağanları vardır. Arketiplerle derinleşirken, bu armağanlara her birimizin erişimi olduğunu hatırlamak, bize ummadığımız bir çözüm ve rehberlik sunabilir. Henüz farkına varmadığımız ya da su yüzüne çıkarmaktan çekindiğimiz güçlerimiz, yavaş yavaş görünür ve duyulur olabilir.

Yol Haritası

Tarot kartlarının bize sunduğu haritayı takip ederek, bir sene boyunca 13 yeniayda buluşacak, kendimizi ve birbirimizi daha yakından tanıyacağız.

Yolculuğumuz, ekim ayında 0 Soytarı ve açılış çemberi ile başlayacak, önümüzdeki sene ekim ayında XII Asılan ve kapanış çemberi ile tamamlanacak. Her yeniayda tek bir arketipe odaklanarak, hayatımızda nasıl rol oynadığını fark etme şansımız olacak.

Çembere Dair

Hindistan’daki HeArt (Kalp) çemberlerinden ilhamla, her çember için taslak akışımız aşağıdaki gibidir:

 
Oynarken kullanacağımız kağıt, kalem, hareket edecek alan, boya, kil, hamur, herhangi bir çalgı vb. materyal ve ihtiyaç listesi, her yeniay öncesinde, e-posta ile katılımcılara iletilecek.
 
Tüm çalışmalar 20:00-22:00 arasında Zoom üzerinden 2 saat süresinde yapılacak.
 
Her katılımcının dolunaylarda, yöntemine birlikte karar vererek bağlanıp halleştiği bir çember eşi olacak.
 
Çemberde rehber dahil olmak üzere en fazla 8 kişi olacağız. Özel ve acil durumlar haricinde, sabır ve güvenle her yeniayda varlığınızı sunarak yola devam etmeniz, birlikte inşa edeceğimiz topluluk için çok önemlidir.
 
Daha önce çevrimdışı (offline, internet üzerinden olmayan) çember deneyimi olan tüm kadınlar davetlidir. 
 
 
Çemberler ile ilgili detaylı bilgiye kolaylaştırıcılık sayfasından erişebilirsiniz.

Ekip

Aysu Erdoğdu Miskbay

Kolaylaştırıcı

Burcu Ünal

Dış Çember Destekçisi

Aysu Erdoğdu Miskbay

Altı yaşından beri okur, yazar, on ikiden beri gezer, çok güler, on sekizden beri dalar, örgütler, kendini bildi bileli çizer, boyar, hayal kurar, şarkı söyler, dans eder ve oynar.

Hala faydasını görüp şükrettiği eğitimler, Hacettepe Çocuk Korosu ve müzikle başladı. ODTÜ’de elektrik-elektronik mühendisliği, dalış ve çeviri, Vlerick Yönetim Okulu’nda genel yönetim ve girişimcilik eğitimlerinin üzerine beden müziği, masal anlatıcılığı ve yaratıcı yazarlık eğitimleri aldı. Anadolu Jam ve Orta Doğu Jami ile başlayan çember, şiddetsiz iletişim ve topluluk oluşturma tecrübeleri, The Way of Council, Silahsız Savaşçılar, Kadınlar Şifadır, ZEGG Forum ve İçsel Doğum eğitim ve pratikleri ile devam etti. Şu anda açıköğretim medya ve iletişim öğrencisi.

2013 yılında Türkiye’nin ilk online ödünç alıp verme platformu olan Eşya Kütüphanesi’nin kurucularından oldu. Lise yıllarında “Şeytan’dan korkup” bir kenara bıraktığı Tarot’la yolu, 2015’te Madrid’de tesadüfen yeniden kesişti. 2017 yılında eşiyle birlikte çıktığı yedi aylık Latin Amerika seyahatinde, yoldaşlarından biri The Wild Unknown (Vahşi Bilinmeyen) Tarot destesi oldu. Göçebelik sonrası 2018’de İstanbul’a yerleşti. Bugünlerde topluluklara kolaylaştırıcılık, tılsımlı yolculuklara rehberlik yaparak, yazarak, çizerek, masal anlatıp şarkı söyleyerek, kendini, doğayı ve toplumu keşfi sürmekte.

Burcu Ünal

Sosyoloji, psikoloji ve pedagojik formasyon geçmişi ile kendini harmanlayan Burcu, bugünlerde Sanat ve Kültür Yönetimi Ana Sanat Dalı Müzecilik bölümünde yüksek lisans tezini hazırlamaktadır. Öncesinde Psikoloji alanında bir tez yazma girişiminde bulunmuş ve teziyle bağlantılı olarak arketiplerin dünyasına adım atmıştır.  

“The Great Mother” ve “Dark Madonna” arketiplerinin gizemli dünyasında yolculuk etmiştir. Bu yolculuğu sırasında Derinlik Psikolojisinin babalarından olan İsviçreli psikiyatrist Carl Gustav Jung ile birlikte psikoterapist ve aynı zamanda film yönetmeni olan Alejandro Jodorowsky’e aşık olmuş ve onlardan aldığı ilham ve bilgiler ile Tarot, rüya, film ve resim okumalarına merak salmıştır. Tez süreci yarım kalmış olsa bile kendi içsel yolculuğuna heyecanlı adımlar atma şansına sahip olmuştur. Böylece uzun süredir “öncelikle” kendisiyle ve sonrasında danışanlarıyla Tarot ve rüya okumalarını arketipler ve semboller üzerinden yapmaktadır. Tarot’u güçlü bir ezoterik rehber olarak kullanmayı seçenlerdendir.

Şu an ki Müzecilik alanında araştırmakta olduğu tez çalışma alanı “Müzelerde Yapılan Sanat Terapisi Çalışmaları” üzerinedir. Arketipler, semboller, sanat terapisi, Tarot, rüyalar, kültürel miras ve İstanbul tarihi derinleştiği ve yolculukta olduğu anahtarlardır. Bu anahtarlarla kendi içsel yolculuğuna devam etmektedir.

Rahim-Kalp Yolu için başvurular kapanmıştır. İlginiz için çok teşekkürler.

Bütünün hayrına olsun!

Tarot görselleri, Wren McMurdo Brignac tarafından yaratılmış Dark Days Tarot (Kara Günler Tarotu) ve Mother Tarot (Anne Tarot) destelerine aittir.