Özetleme

Özetleme ile ilk kez bir kadın çemberinde karşılaştım. Uygulamaya başlayınca unutmamak için dolunay ritüeline çevirdim. Bu websitesini hazırlarken, ateş elementine bağlanıp sayfayı hazırladığım esnada Merilyn Tunneshende’nin “Don Juan ve Cinsel Enerji Sanatı: Tolteclerin Gökkuşağı Şahmaranı” adlı kitabında yeniden karşıma çıktı.

“Sen yazmayı seviyorsun, o halde özetlemeni o yolla yapacaksın. Bugün yaratılışı Göreceksin ve onu yazacaksın – bütün bu gelişmelerin nasıl başladığının ve nasıl değişegeldiğinin öyküsünü. Öykünü yazdıktan sonra onu yakacaksın, bunu yaptığın zaman erkler kendi öz yerlerine dönmüş olacaklar.”

Okur okumaz geçen sene Filiz Telek’in davet ettiği ve eşimle davete icabet ettiğimiz Üçüncü Beden: Kavuşma‘da yazdığımız yazılar aklıma geldi. Onur’dan, eşimden, izin isteyip alınca ikimizin yazısını da çıkardım dolaptan. Ardından, geçen sene terapi seansları esnasında yazdığım, özet hayat hikayemi de yakmaya karar verdim. Ve iki sene önce yazıp, dijitale geçirip, resmini çizip hala bir türlü paylaşamadığım yazıyı da… Yakacağım her şeyi hazırlayıp yattım. Ertesi gün birkaç arkadaşımdan destek istedim: Şu saatte deniz kenarına gidip ateş yakıp kendi kendime bir ritüel yapacağım. Sen de bir mum yakıp ya da içinden geldiği gibi şarkı söyleyip dua edip bana destek olur musun? Oldular. Oldu. Deniz kenarında tamamlayamadım. Eve dönünce balkonda tütsü ve birkaç şey daha yakıp dumanında meditasyona oturarak tamamladım.

Tekrar teşekkürler tüm ilham ve destek olanlara, ateşe, suya, toprağa, havaya, hayata.

Pratik

  1. Enerjinizi çekip almak istediğiniz olay ya da durumun tümünü bir deftere yazın – yazarken olay ya da durumun her bir aşamasını saniye saniye inceleyin, bütün ayrıntılarını içerin. Bir defasında sadece bir olay, kişi ya da durum üzerinde yoğunlaşın – önce yaşamınızın en sorunlu ve bunalımlı anlarına odaklanın.

  2. Yazmayı bitirdiğiniz zaman, bir törensel ateş yakın ve bütün yazdıklarınızı yakın. Ateşin sıcaklığını burnunuzla soluk alarak içinize, ta genişleyen karnınıza kadar çekin. Bu sıcaklık ve yanma sizin, size arınmış olarak dönmek için alevlerce özgürleştirilmiş ve salınmış olan kendi enerjinizdir.

  3. Ateş için için yanıp da küllenmeye başlayınca, son kızartının ısısını da içinize çekin, ve karnınızı içeriye doğru çekip başınızı sağa doğru çevirirken soluğunuzu olanca gücünüzle verin. Verdiğiniz bu soluk, o deneyime bağlanmış tüm bağlarınızı özgür kılar, ve Yeryüzü’nce daha da arındırılması ve dönüştürülmesi için külleri karıştırır.

  4. Ateş tamamıyla söndükten sonra, soğuyan külleri toplayarak bir bağışlanma ve arınma duası ederken, ya gömün ya da bir nehir ya da göle atın.

Resim, Matraville Spor Yüksek Okulu’ndan Emily tarafından, Avustralya Müzesi’nde 2010 yılında gerçekleştirilmiş Koori Art Expressions (Koori Sanat İfadeleri) sergisi için yapılmış. Görsel: Jane Stanley

Yorum Yok

Leave a Reply